Als je op de fiets door een automobilist wordt aangereden, komen er veel vragen op je af. Wat kan je het beste doen? Is de automobilist aansprakelijk? En waar heb je recht op? In deze blog vind je het antwoord.
Bij een aanrijding met een automobilist is het belangrijk direct het volgende te doen:
- Vul het schadeformulier zo volledig mogelijk in. Onderteken het schadeformulier samen met de automobilist;
- Verzamel contactgegevens van mogelijke getuigen;
- Maak foto’s van de verkeerssituatie ter plaatse;
- Als je letsel hebt opgelopen, dan is het een goed advies om kort na het ongeval een afspraak te maken bij je huisarts. Naast dat je klachten worden behandeld, heb je dan een volledig medisch dossier.
Het is goed om te weten dat letsel niet altijd wordt herkend. Bij een gebroken been is dit voor iedereen duidelijk, maar ook een hoofdwond, (lichte) kneuzing of blauwe plek worden als letsel gezien. Ook in deze gevallen is het raadzaam om een arts te consulteren!
Het is goed om te weten dat een fietser als zwakkere verkeersdeelnemer extra wordt beschermd. Dit betekent dat de automobilist in principe aansprakelijk is, tenzij er sprake is van overmacht aan de zijde van de automobilist. Als je geen eigen schuld hebt bij het ontstaan van het ongeval, dan heb je recht op volledige vergoeding van uw schade. Is er wel sprake van eigen schuld, bijvoorbeeld bij het rijden door rood licht, dan vergoedt de aansprakelijke verzekeraar ieder geval 50% van de schade. Dat is een prettige gedachte.
Wil je schade claimen, bijvoorbeeld medische kosten, verlies van inkomen of smartengeld? Bij Letsolv ben je aan het juiste adres. Letsolv is namelijk dé jurdisch specialist op het gebied van letselschade. Als je de schade meldt, neemt één van de adviseurs contact met je op voor een meer persoonlijk advies.