Fietsen is soms niet leuk…
Dat fietsen naast een fantastische bezigheid ook levensgevaarlijk kan zijn, werd niet lang geleden nog eens goed duidelijk. In augustus 2020 crashte wielrenner en topsprinter Fabio Jakobsen tijdens de massasprint in de ronde van Polen door een manoeuvre van Dylan Groenewegen.
Met meer dan 80 km per uur kwam Jakobsen in de hekken terecht en raakte hij zwaargewond. In november 2020 werd bekend dat veroorzaker Dylan Groenewegen voor negen maanden is geschorst door de UCI (Internationale Wielerunie). De vraag die overblijft: wie is er aansprakelijk voor de letselschade van Fabio Jakobsen? Is dat Dylan, zijn werkgever Jumbo-Visma, de organisatie van de Ronde van Polen of de Internationale Wielerunie? Dit is een uiterst lastige kwestie.
De vraag is ook hoe dit alles geregeld is in de meer dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld tijdens een maandelijkse toertocht of een gezellige fietsroute met familie en vrienden. Wat als je met de lichamelijke ellende en financiële problemen zit door een actie van een ander? Wat kun je dan het beste doen?
Wij spraken met Naomi Voois
Manager & Senior jurist letselschade

Juridisch kader
De basis voor het aansprakelijkheidsrecht is terug te vinden in het Burgerlijk Wetboek, meer specifciek in art. 6:162 BW. In dit artikel zijn de voorwaarden voor een onrechtmatige daad opgenomen. Wil iemand aanspraak kunnen maken op een letselschadevergoeding, dan is een vereiste dat er sprake is van een onrechtmatige daad. Interessant en belangrijk om te weten is dat er voor sport- en spelsituaties een verhoogde drempel voor het aannemen van de aansprakelijkheid geldt. Pas op het moment dat de sport- of spelregels door de gedragingen van de ander overschreden worden, komt het aansprakelijkheidsrecht om de hoek kijken. Daarbij is van belang welke gedragingen de deelnemers van elkaar mogen verwachten. Het overtreden van de sport- of spelregels levert op zich nog niet direct recht op een letselschadevergoeding op, maar is voor de beoordeling zeker wel van belang.

Oplossing
Mocht je door een fietsongeval letsel oplopen, dan is het verstandig dat je jezelf laat adviseren. Niet iedereen is ermee bekend dat het mogelijk is om je (veelal) kosteloos te laten bijstaan. Als je een belangenbehartiger wenst in te schakelen, dan is het ook van groot belang dat deze gespecialiseerd is in het letselschaderecht, zodat je een passend advies krijgt. Daarbij is het goed om te weten dat er vaak een verzekering is die kan worden aangesproken voor de vergoeding van letselschade. Een belangenbehartiger kan je hierbij helpen.
Of vul onderstaand formulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.